Wanneer heb ik een motor rijbewijs nodig?
Rijbewijs A1 Vanaf achttien jaar mag je theorie- en praktijkexamen doen voor de categorie A1. Je mag met deze rijbewijscategorie een motorrijwiel van maximaal 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag je hiermee een motorrijwiel met volledige elektrische aandrijving besturen, mits deze een maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht heeft. Tot slot mag je een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW besturen. Rijbewijs A2 Rijbewijscategorie A2 kunt je alleen halen wanneer je minstens 2 jaar in het bezit bent van rijbewijs A1. Deze categorie kan dan ook behaald worden vanaf de leeftijd van 20 jaar. Je moet hiervoor een praktijkexamen af te leggen. Je mag met de rijbewijscategorie A2 een motorrijwiel met een maximaal vermogen van 35 kW en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag het motorrijwiel niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen. Rijbewijs A Deze rijbewijscategorie kun je halen indien je minstens 2 jaar in het bezit bent van rijbewijs A2. Je moet nog wel een praktijkexamen afleggen voor rijbewijscategorie A. De categorie wordt dus niet automatisch verkregen. Wanneer je pas met rijlessen begint op je 24e, dan kun je deze categorie direct halen. Je moet dan zowel een theorie- als een praktijkexamen doen. Ook wanneer je alleen in het bezit bent van rijbewijs A1 of nog geen twee jaar in het bezit bent van A2, kun je vanaf 24 jaar examen doen voor rijbewijscategorie A. Met dit rijbewijscategorie mag je een motorrijwiel met onbeperkt vermogen besturen, maar ook een gemotoriseerde driewieler met meer dan 15 kW.
Wat neem ik mee naar het motor theorie-examen?
Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. En neem een geldig identiteitsbewijs mee. – Bij het CBR meld je je aan de receptie. – Daar controleert een medewerker je identiteitsbewijs en krijg je het nummer van de tafel waaraan je examen gaat doen. – In sommige examencentra krijg je ook een sleuteltje van een locker. Daar kun je voor het examen je spullen in opbergen. Mobiele apparatuur zijn namelijk niet toegestaan tijdens het examen. – Meestal moet je nog even wachten en roept de CBR-medewerker je binnen.
Hoeveel tijd krijg ik tijdens het motor theorie-examen?
Je theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten. Je moet een kwartier van tevoren aanwezig zijn. Het examen gaat als volgt in zijn werk: – Je krijgt eerst uitleg van een CBR-medewerker. – Daarna begint je examen. Je krijgt 50 vragen: meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. Je moet 44 vragen of meer goed hebben. – Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie op een grote tv-monitor. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-motor. – Het theorie-examen toetst je kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.
Hoeveel theorie vragen krijg ik tijdens het motor theorie-examen?
Je krijgt 50 vragen bestaande uit meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. Je moet 44 vragen of meer goed hebben.
Wat zijn de kosten voor het motor theorie-examen?
De kosten voor het motor theorie-examen bedragen €25,55. Het theorie-examen kun je eenvoudig en snel afspreken – Ga naar Mijn CBR en log in met DigiD. – Kies ‘Theorie-examen reserveren’. – Volg de instructies op het scherm. – Je bepaalt voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer. – Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je de kosten voor het examen direct online via iDEAL. Daarna ontvang je via e-mail de bevestiging van je aanvraag. Tip: noteer gelijk je examendatum in je agenda en zet een herinnering in je telefoon. Zo vergeet je je theorie-examen niet. Tip: je kunt op Mijn CBR altijd zien welke reservering je hebt gemaakt.